Vegan ve vejetaryenlere sorulan ‘harika’ sorular

Biliyoruz ki hepimizin başına geldi. Gelmeye de devam edecek. ‘Et yemeyi bıraktım’, ‘yemiyorum’ dediğiniz zaman, karşılaşabileceğiniz mükemmel soruları derledik, kısa kısa cevaplar verdik.

Ya protein?

İşte bu soru vegan ya da vejetaryen olduğunuzu öğrenen herkesin soracağı garantili bir soru. Unutmadan söyleyelim, eğer hazır cevap olmak isterseniz, konuşmaya şöyle devam edin: protein kurutulmuş domateste, soya fasulyesinde, mercimek filizinde, kuru fasulyede, sarımsak ve daha başka bir sürü sebzede bulunuyor. Eğer proteininizi hangi besinlerden alacağınızı merak ediyorsanız ya da merak eden arkadaşlarınız varsa buraya bakın.

Peynir yemiyor musun yani?

Peynir herkesin severek tükettiği bir gıda. Çoğumuz için değişilmez olduğunu da biliyoruz. Ama unutmayın ki ‘vegan peynir’ kolaylıkla ulaşabileceğimiz bir yerde, uzun zamandır gıda seçeneklerimizin arasında. Unutmayın veganlar da peynir yiyebiliyor.

1232453

Dışarıda yemek yediğin zaman her şey zor olmuyor mu?

Hayvansal ürünlerin ağırlıkla olduğu bir restoranda tabii ki zorlanabiliriz. Ama yaşadığımız coğrafya, herkesin ihyacını çıkarıyor toprağından. Marine edilmiş sebzeler, tahıllar, yerel tatlar hep vegan ve vejetaryenlerin yanında olmuştur. Ayrıca vegan dostu mekan arayanlara da bakmanızı önerdiğimiz biryazımız var.

Kansızlık yapıyor mu?

Nasıl beslenirseniz beslenin, kansızlık farklı diyetleri uygulayanların başını ağrıtabiliyor. Eğer bu soruyla çok karşılaşıyorsanız, işte demirinizi nereden aldığınızı açıklayabilecek bir tablo.

Aynı şeyleri yemekten sıkılmadın mı?

Hayır hayır! Bu sorunun cevabı kesinlikle hayır. Bitkisel beslenmeye geçiş yaptığınız zaman, kendiniz ve arkadaşlarınız için kullanabileceğiniz sayısız besin deposu elinizin altında demek. Yeşillerden, tahıllara, baklagiller, kabuklular, çekirdekliler ve çok sevdiğimiz mevsimlik meyveler size sayısız alternatif sunuyor. Eğer olur da bugün kendime ne hazırlasam diye soran olursa #etsizpazartesi tariflerimizi önerebilirsiniz.

3333333(3)

Sağlık açısından riskli değil mi?

Bu soru sorulduğu zaman cevabım genellikle şöyle olur: tabağına neyin nereden geldiğini bildiğin sürece güvendesin. İşlenmiş gıda, ilaçlama, katkı maddeleri vücudumuzu yoran ve bize pek de iyiliği dokunmayan tüm gıdalar, riskleriyle birlikte evimize geliyorlar. İster hayvansal ürünler tüketiyor olun, ister bitkisel beslenin burada kanser, kalp rahatsızlıkları gibi problemlere işlenmiş gıdanın kapısı açık.

BUNU DA OKU:  Hem etten, hem undan uzak; karnabaharlı değil, karnabahardan pizza!

Günde ne kadar tüketiyorsun?

Tabak tabak tüketiyorum diyebilirsiniz. Bitkisel besinlerin kalori ve yağ değerinin düşük olduğunu göz önünde bulundurduğumuz zaman istediğimiz kendimizi sınırlandırabileceğimizi de söyleyemeyeceğiz. Besin değeri yüksek sayısız seçenek var. İnsan bunlardan her an yararlanmak istemez mi?

Zamanını yemek yaparak mı harcıyorsun?

Mutfakta biraz daha fazla zaman geçirebileceğimizi söyleyebilirim. Ama bu yaşam tarzının hayatınıza daha fazla düzen, operasyon(!) ve plan getirdiği doğru. Örnek olarak, uzun yolculuklara çıkacağınız zaman gıdanızı da göz önünde bulundurmalısınız. Bir de sefer tasınız kurtarıcınız. Mazeret yok ama daha fazla kesme doğrama, saklama olduğu kesin. Bu gruba giren bir diğer soru da, ‘işyerinde zor olmuyor mu’ sorusu. Ama cavabı her şeyin planlamaya bakması.

Hayvanlar yemek için var, neden yemiyorsun ki?

Kim demiş? Bu soruya karşılık bir soru da bu olmalı! Bu soruya belki de iyi bir cevap kişinin bir günlüğüne bile olsa bitkisel beslenmeyi denemesi olacaktır.

444444444(1)

Kemiklerin erimeyecek mi?

Benim favori cevabım: ya senin? Kemik erimesi herkesi etkiler, beslenmeden genetik mirasa, cinsiyete ve hayat tarzına kadar değişkenlerin rol oynadığı bir sonuçtur. Eğer beslenmeden bahsediyorsak, kemiklerinizin sağlığı için yapabileceklerinizden bir tanesi de işlenmiş gıdayı bırakmak. Ve daha sağlıklı, zıplamalı, hareketli bir hayata adım atmak.

Bayramlarda ne yiyorsun?

Evet sene içinde sayısız defa ailecek bir araya geliyoruz. Toplantıların sıcaklığı elbette tadından yenmez. Ama iş aile ve aile yemeğine gelince tabii ki seçimlerimize saygı gösteriyoruz ve herkes için bir/birden fazla seçenek sunuyoruz.

Ama gelin görün ki sürekli bir yemeğin bir topluluğun parçası olarak buluşmalara davet ediliyoruz. Ve tercih etmediğimiz çeşitler sofrada olabiliyor. Bunu yerine siz de masaya kendinizden bir şey koyabilirsiniz. ‘A evladım neden yemiyorsun’ bakışlarının ağırlığını omuzlarınızda hissetmeyin, kendinizden de bir şey getirmekte fayda var.

BUNU DA OKU:  Bombalara Karşı Sofralar geri dönüyor

Vegan ve vejetaryenler balık yer mi?

Veganlar balık yemezler. Vejetaryenlik de aynı felsefeyi benimsese de, pesketaryenliği benimseyen bazı vejetaryenler balık yemeyi bir problem olarak görmez. Şüphesiz deniz ürünlerinden bolca alabileceğimiz Omega3 faydalı bir kaynak. Fakat bunu da tüketirken adil bir şekilde satın aldığımızı,keten tohumu ve cevizde de bol bol bulunduğunu da unutmamak gerekir.

Tüm sorulara rağmen mutluyuz…

777777(3)

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Vejetaryen ve Vegan
Berlin’de ambalajsız alışverişin adresi: Original Unverpackt

Original Unverpackt, “Gerçekçi olalım ve imkansızı deneyelim” diyerek tüketicinin çevreye daha duyarlı alışveriş yapmasını isteyen, alışverişte ‘sıfır atık’ı hedefleyen, aşırı...

Kapat